
Pancar ıspanakgiller ailesinden olan ince köklü sağlık açısından oldukça faydalı otsu bir bitkidir. Kırmızı renkli yiyecekler genel olarak kalp ve damar sağlığına sağladıkları faydalarla bilinirler. Kırmızı pancarın anavatanı Akdeniz bölgesidir. İçerisinde A, B, C ve P vitaminleri dışında kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, potasyum ve bakır gibi mineraller içerir. Kırmızı pancarın içerisinde barındırdığı bu kadar maddenin vücuda yararlı farklı farklı maddeleri bulunmaktadır. Pancar adete mucizevi bir sebzedir. Cildimize de faydaları saymakla bitmeyen pancar, ciltte meydana gelen problemlerin giderilmesine, oluşan aknelerin hızlı bir şekilde yok olmasına ya da hiç oluşmamasına yardımcı olur. Benzer şekilde kuru ciltlerde sık sık karşılaşılan sorunların oluşmamasına ya da oluştuklarında hızlı bir şekilde yok olmalarına yardımcı olur.
Pancar Faydaları Nelerdir?
- Karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Bağırsak ve mideyi güçlendirir.
- Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
- Kalp sağlığının dostudur.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Kırmızı pancarın iştah açıcı faydası vardır.
- Pancarın faydaları arasında suyu içildiğinde kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
- İştah açıcıdır.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Kanı soğutur ve temizler.
- Vücuttaki kolesterol seviyesini dengeler.
- Stresi azaltır.
- Cilt sorunlarının yok olmasını sağlar. Düzenli olarak pancar suyu tüketmek akne , cilt iltihabı , kepek , kuru cilt ve püstül gibi sorunları önlemeye yarar.
- Beyin tümörünün oluşmasını engeller.
- Doğum kusurlarını önler. Gebelikte pancar tüketmek çeşitli doğum kusurlarının oluşmasına engel olur.
- Dayanıklılığı arttırır. Vücut hastalıklara karşı direnç kazanır.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Bir bardak pancar suyunun hipertansiyona karşı olumlu etkileri çoktur.
- Yüksek kan basıncını düşürür.
Pancar Nasıl Tüketilir?
Pancar tüketimlerinden biri suyunun sıkılması ve içilmesidir. Pancarın tavsiye edilen tüketim şekli ise elma, havuç ya da herhangi başka meyvelerle karıştırılarak tüketilmesidir. Çünkü hem vitamin hem de mineral açısından oldukça zengin bir meyve suyu karışımı olup, bizleri çeşitli hastalıklardan koruyacaktır.
Pancarın bir diğer tüketim şekli ise pişirilmesidir. Ancak pancar pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri pişirme süresidir. Bu sürenin 15 dakikadan uzun olmaması tavsiye edilir. Bir diğer tüketim şekli ise salatasının yapılması ya da salatalara alternatif sebze olarak eklenmesidir. Salatalara direkt olarak eklenebildiği gibi turşusu yapılarak da katılmaktadır.